Történelem, háború, filmek

Stirlitz

Győzhetett volna Hitler?

2022. július 07. - STIRLITZ

Bár a történész-szakma hivatalos, többségi álláspontja szerint a történelemben értelmetlen feltenni a "mi lett volna ha..." kérdését, mégis érdekes mérlegre tenni egy-két kivételes esetben az alternatív lehetőségek talányát. Mivel pedig az emberiség históriájának eddigi legnagyobb és legpusztítóbb eseménysorozata Adolf Hitlerhez kötődik, ő az első, akinek kapcsán egy hasonló kérdés felvetődhet. Mert mi lett volna, ha történetesen okosabban és előrelátóbban hozza meg döntéseit? Győzhetett volna egyáltalán?

hitler.jpg

A kép forrása: LINK

A válaszhoz ismernünk kell az 1939-es, háború küszöbén jellemző világpolitikai és katonai viszonyokat Európában és a világon. Kontinensünkön a legerősebb ország katonai értelemben ekkor már Németország volt, a maga 7 milliós seregével. Ugyanakkor 80 milliós lakosságszáma bár magas volt Európában, a hatalmas Oroszország és az USA is kétszer annyi népességgel rendelkeztek, Hitler azonban úgy tekintett erre a két államra, mint elhanyagolható és gyenge entitásokra. Az amerikaiakat lenézte, mert fajelméletébe nem fért bele egy ennyire vegyes, heterogén és színes lakosság-összetételű állam, az oroszokat pedig alsóbbrendűeknek tartotta, akik felett szerinte könnyedén képes győzedelmeskedni és uralkodni a kisebb lakosságszámú, de felsőbb rendű német "faj". Alighanem ez volt Hitler első számú nagy hibája: nem számolt Oroszország és az Egyesült Államok hatalmas gazdasági és katonai potenciáljával, illetve a ténnyel, hogy összefoghatnak ellene, mozgósítva hadseregeiket, melyek létszámban (főleg együttesen) felülmúlják saját hadseregét.

Hiba volt Németország részéről a Szovjetunió megtámadása, főleg úgy, hogy közben ellenséges viszonyban állt az angolszász nagyhatalmakkal: Angliával és az Egyesült Államokkal. Ezen országok hatalmas gazdasági és katonai segítséget nyújtottak már 1941-től kezdődően Sztálinnak. Az USA 400 ezer teherautót és temérdek egyéb felszerelést szállított a háború alatt az oroszoknak, amivel óriási támogatást adtak a harcokhoz. 

Adódik a kérdés: ha Hitler másként kezeli az említett ellenséges nagyhatalmakat - az Egyesült Államokat, Angliát és a Szovjetuniót, [melyek végül is a vesztét okozták] - akkor másként alakulhatott volna a háború menete?

A Führer megtehette volna, hogy valamifél egyezséget köt Amerikával és csak ezt követően támad az oroszokra. Vagy egyáltalán nem is rohanja le a Szovjetuniót, hanem inkább tovább egyezkedik Sztálinnal. Esetleg összefog a szovjet diktátorral és együtt uralják Európát. Nos, ... a felvetett lehetőségek mindegyike kizárható, ha azok működőképességét nézzük. 

masodik_vhaboru_map.jpg

A kép forrása: LINK

Először is: az USA nem egyezett volna ki Hitlerrel azt követően, hogy a Führer megszállta egész Nyugat-Európát és megtámadta az Egyesült Királyságot. Ezt az amerikai kongresszus mélyen elítélte és Hitlert a "legnagyobb ellenség" cimkéjével ruházta fel. Másodszor: bár Sztálinnal működhetett ideig-óráig egyfajta megnemtámadási paktum (Molotov-Ribbentrop: 1939 augusztus 23.) mindkét fél tudta, hogy ez csak átmeneti békét jelenthet. Ha Hitler nem indít támadást a Szovjetunió ellen, akkor Sztálin támadja meg a náci Németországot. Akárhogyan is, de a két nagy diktatúra között előbb-utóbb minden taktikázási szándék ellenére is beáll a hadiállapot.

wehrmacht.jpg

A kép forrása:  Wikipédia/ Bundesarchiv, Bild 183-L05487 / CC-BY-SA 3.0

A legtöbb, amit Hitler elérhetett volna egy óvatosabb külpolitikával, az a háború meghosszabbítása. Ha nem támadja meg a Szovjetuniót és egyezkedik az Egyesült Államokkal. De a náci retorikába egyszerűen nem fért bele, hogy az "élettér-elméletnek" - mely az alsóbbrendű szlávok földjeinek elvételére épült - ne szerezzenek érvényt. Hitler agresszív, terjeszkedő, harcias külpolitikájának természetszerű alapját jelentette az újabb és újabb országok lerohanása és a felsőbbrendűnek tartott németség befolyásának kiterjesztése. A nagyhatalmak összefogása elkerülhetetlen volt és az is, hogy nagyobb katonai, gazdasági potenciáljaikkal legyőzzék a kisebb és gyengébb Németországot.

A címben feltett kérdésre tehát az egyértelmű válasz az, hogy Adolf Hitler semmiképp sem győzhetett volna a második világháborúban, legfeljebb meghosszabbíthatta volna azt. A nagyhatalmak erőfölénye és érdek-ellentétei miatt lehetetlen volt számára a tartós taktikázás, melyet egyébként saját retorikája és mindenkit ellenségnek tekintő gondolkodása is kizárt. 

vonal.jpg

Ki volt Max Otto von Stirlitz? // A tavasz 17 pillanata

also_stirlitz.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://stirlithz.blog.hu/api/trackback/id/tr9617876867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2022.07.08. 13:02:58

Mi lett volna ha elkészülnek a "csodafegyverek"? Az Ember a fellegvárban című regény és filmsorozat mutat egy alternatív választ erre az érdekes kérdésre.

Ambiorix 2022.07.08. 13:03:05

Igen, ha:
1., Megsemmisíti a briteket Dunkerque-nél.
2., Nagyobb súlyt helyez a légierő fejlesztésére, kiemelten a hadászati bombázókra.
3., Nem bocsátkozik bele a fölösleges észak-afrikai kalandba.
4., Nem támadja meg a Szovjetuniót.

STIRLITZ 2022.07.08. 13:05:27

@Ambiorix: A dunkirki 300 ezer brit és francia megölése nem sokat változtatott volna az erőviszonyokon, tekintve, hogy 1944-ben 2,5 millió amerikai és 2 millió orosz esett a németeknek. Az Észak-afrikai front harmadlagos volt, minimális erőket kötött le, viszont a légierő (Luftwaffe) és a Szovjetunió megtámadása dolgokban egyetértek.

Sir Gombóc 2022.07.08. 14:28:47

@Ambiorix: ezek a döntések a személyiségébe és az őt körülvevőkébe voltak kódolva.
Ergo ha másik ember lett volna, de akkor a talán háború sem lett volna. :-)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2022.07.08. 14:50:21

Az utólagos okoskodás bölcsességével megállapítható, hogy a Szovjetunióval vívott háború elkerülhetetlen volt, maximum elódázni lehetett volna. 1941-ben Sztálin is arra számított , hogy van még 1-2 éve a felkészülésre. Ezt az időt a németek arra is használhatták volna, hogy leszámoljanak Nagy-Britanniával. Ha 1940 és 1942 között az atlanti hadszíntérnek adtak volna prioritást, akkor ez is megtörténhetett volna. A britek nélkül pedig az USA se nagyon tudott volna beavatkozni az európai összecsapásba, ami valószínűtlenné tette volna azt is, hogy a Vörös Hadsereg eljusson Berlinig.

Szerencse, hogy Hitlernél az ideológiai érvek oly gyakran felülírták a stratégiai megfontolásokat.

Jager_ 2022.07.08. 17:51:36

Egyetlen módon győzhetett volna Hitler: ha eléri az USA hosszantartó (vagy végleges) semlegességét és kiegyezik Sztálinnal. Ebben az esetben egy egész Európát uraló Német-Birodalom évekig működhetett volna, természetesen a Szovjetunió határainak sértetlensége mellett. De nyilván a német - szovjet háború előbb-utóbb szükségszerűen bekövetkezett volna.

STIRLITZ 2022.07.08. 18:09:29

@Jäger_: Még egy érdekes eshetőség megfontolásra érdemes: ha Japán nem az Egyesült Államokat, hanem a Szovjetuniót támadja meg Ázsiában és áppúgy kiegyezik Roosevelttel, ahogyan Hitler. Ebben az esetben Sztálinmagára maradva egyszerre két fasiszta hatalommal kellett volna hogy harcoljon: Európában a német hadsereggel, Ázsiában a Japán haderővel. Mindezt úgy, hogy nincsenek szövetségesei. Ebben az esetben nem lett volna kizárt egy orosz vereség. .... De mindez természetesen csak találgatás, érdekes játék a lehetőségekkel.

horex · http://horex.uw.hu/ 2022.07.09. 01:20:09

Úgy gondolom a hadászathoz, hadvezetéshez hülye volt Hitler, bármit is inditványoztak más tábor nokok, ő rgaskodott a saját elképzeléséhez
Amikor erröl a korrol olvasok, mindig elgondolkodom miért nem eresztett egyetlen V1 vagy V2 rakétát sem a keleti frontra?
Valamely szakértő mozgatható kilóvőllásokat javasolt, ez a hülye Hitler ragaszkoott az Angliára irányitott fix kilövőállásokhoz.
Sok "apró" hadvezetési baromságai miatt jött össze a végjáték

blaubner 2022.07.09. 20:17:50

"...Először is: az USA nem egyezett volna ki Hitlerrel azt követően, hogy a Führer megszállta egész Nyugat-Európát és megtámadta az Egyesült Királyságot. Ezt az amerikai kongresszus mélyen elítélte és Hitlert a "legnagyobb ellenség" cimkéjével ruházta fel. .." -- ez az állítás milyen forrásból származik? Amikor még én tanultam, akkor az volt az álláspont, hogy Pearl Harbor előtt Roosevelt nem bírta rávenni a kongresszust arra, hogy belépjenek a háborúba, a szóbeli deklarációk és a britekhez fűződő kapcsolatok ide vagy oda, mind a törvényhozás, mind a lakosság ellenezte a belépést, amely hozzáállás csak december 7. után változott meg.
Azaz, ha rögtön és egyértelműen semlegességet ajánl mind a briteknek, mind az USA-nak, gyorsan pacifikálja a megszállt Nyugat-Európát és körültekintőbben harcol az oroszok ellen, akkor simán győzhetett volna.
Ha nincs a nyugati front (és így nem állnak át saját szövetségesei, leginkább Olaszország, és hallgat katonai szakértőire, akkor még így is összejöhetett volna.

STIRLITZ 2022.07.09. 20:29:25

@blaubner: A forrás: minden létező történelemkönyv. Ugyanis amit te írsz, az két dolog összemosása. Az egyik, hogy az amerikai kongresszus nem akar beavatkozni az európai harcokba és megint másik dolog, hogy KI AKAR E EGYEZNI Hitlerrel. Ennek a bizonyos amerikai - német megnemtámadási és barátsági egyezségnek milliónyi akadálya lett volna ugyanis: az egyik az Egyesült Királysághoz fűződő baráti viszony (ezernyi kereskedelmi kapcsolattal), a másik a kongresszus tagjainak szabad világkereskedelemben való érdekeltsége, végül a harmadik a zsidó nagytőke és kongresszust meghatározó lobbija.
Roosevelt 1941 decemberéig valóban nehezen tudta rávenni az amerikai vezetést a fegyveres beavatkozásra, de a németekkel való baráti kapcsolatoktól azért mérföldekre voltak. Annál is inkább, mert közben beindultak a kölcsönbérleti szállítások a Szovjetuniónak, amit simán megszavazott a kongresszus. (Kölcsönbérleti törvény: 1941 március 11.) Ráadásul 1941 augusztusában aláírták az angolokkal a hivatalos összefogást (Atlanti Charta).
Tehát összefoglalva: az amerikai törvényhozás a kezdetektől német-ellenes volt és a lakosság is az USA -ban, csupán a fegyverese beavatkozást ellenezték sokan. De ez is megváltozott már 1941 tavaszán, amikortól az USA egyre erőteljesebben támogatta Angliát és a Szovjetuniót előbb szövetségkötéssel, majd fegyverszállítmányokkal. A németekhez és Hitlerhez való közeledés soha nem merült fel semmilyen szinten.
süti beállítások módosítása