Történelem, háború, filmek

Stirlitz

A tavasz 17 pillanata (1973)

2021. december 29. - STIRLITZ

Bár közel 50 éve készült a népszerű második világháborús szovjet sorozat, A tavasz 17 pillanata - éppen abban az évben jelent meg, amikor születtem - gyermekként még volt szerencsém látni a televízióban és óriási hatást gyakorolt rám akkoriban. A 12 részből álló filmfolyam a történelem felé fordított (azon belül is a második világháború felé) mégpedig annyira sikeresen, hogy végül történelemtanár lett belőlem. Julian Szemjonov 1968-as kémregényének filmes változata, Tatyana Lioznova rendezésében és a 45 éves Vjacseszlav Tyihonov főszereplésével óriási sikert aratott a 70-es évek Kelet-Európájában.

tavasz17pillanata1.jpg

A kép forrása: blikk.hu

Az egyes epizódokat feszülten figyelte mindenki, az utcák kiürültek, a lakosság a TV képernyők elé szegeződött. Nem volt ez másként nálunk, Magyarországon sem, ahol a sorozat szintén nézettségi csúcsokat döntött. A sztori szerint a főhős, Makszim Makszimovics Iszajev szovjet főtiszt a második világháború alatt sikeresen épül be a náci Németország fegyveres erőinek sorába, nem is akárhová, egyenesen az SS kötelékébe. A fekete egyenruhások közt SS-Standartenführer, azaz ezredes rendfokozatot elérő férfi Max Otto von Stirlitz néven próbál információkhoz jutni a németek 1945-ös terveiről. Legfőbb feladata részint a nácik és a nyugati hatalmak közti esetleges tárgyalások kifürkészése, másrészt az antifasiszta ellenállók segítése.

A film a legjobb indulattal sem nevezhető pörgősnek, mégis élvezetes, sőt különleges mégpedig a gépies narrátor-hang miatt, mely folyamatosan (úgy 10-15 percenként) bemondja, hogy mennyi az idő Berlinben és éppen min gondolkodik Stirlitz. Nálunk Both Béla hangja biztosította ezt a szokatlan narrációt, jellegzetes és zseniális  beszédmódban. A furcsa hang-alámondás temérdek Stirlitz-viccet szült akkoriban (és azóta is).

tavasz17pill2.jpg

A kép forrása: link

A "Stirlitz tudta ..." mondat-kezdet minden részben többször elhangzik Both Bélától, sőt afféle szállóigévé vált (mint az is, hogy "... ekkor már sejtette ...").

A sorozatban rendszeresen bukkannak fel a történelem-könyvekből is jól ismert legfőbb náci vezetők: Martin Bormann (náci pártminiszter, Hitler bizalmasa), Joseph Goebbels (propaganda-miniszter), Heinrich Müller (a GESTAPO feje), Heinrich Himmler az SS vezetője (és birodalmi belügyminiszter) illetve Stirlitz felettese Walter Schellenberg. A készítők igyekeztek rájuk hasonlitó szinészeket alkalmazni az egyes jelenetekhez. (Többé-kevésbé sikerült is nekik.)

A sorozatnak maga Brezsnyev is rendszeres nézője lett, sőt annyira nagy rajongójává vált, hogy magas állami kitüntetésben részesítette a Stirlitzet alakító Tyihonovot. (A színész 2009 december 4-én hunyt el Moszkvában, 81 évesen.) Később Jelcin és Putyin is a rajongótábor része lett, utóbbi azt is kijelentette, hogy a hírszerzői pályán főként Stirlitz alakja indította el.

tavasz17pill3.jpg

A kép forrása: link

Az egyes részek tempója mai szemmel nézve mérhetetlenül lassú, sajnos akciókat sem nagyon láthatunk, de nem is ezek miatt érdemes A tavasz 17 pillanatát újranéznünk, hanem a karakterek, a háborús megjelenítések, a narráció és a nosztalgia miatt, melyekkel megidézhetjük a 70-es évek Kelet-európai filmvilágát. Egy világot, mely a maitól annyira eltérő, mégis különleges, mégis egyedi.

Stirlitz alakjának egy egész blogot szentelek, háborús témák, filmek, megjelenítését tervezve. Remélem velem tartotok!

also_stirlitz.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://stirlithz.blog.hu/api/trackback/id/tr4916798310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2022.07.08. 18:00:30

Kár, hogy ezt annak idején, decemberben nem tette ki az Index. Kíváncsilettem volna a hozzászólásokra, hogy akik annak idején a 70-es, 80-as években látták, miként gondolnak rá vissza.
süti beállítások módosítása