Történelem, háború, filmek

Stirlitz

Kicsoda Stirlitz?

2021. december 29. - STIRLITZ

stirlitz_kep.jpgKitalált film-karakter, aki egy 1973-ban készült szovjet film-sorozat főhőse. A sorozat eredeti címe: Семнадцать мгновений весны; Szemnadcaty mgnovenyij veszni, nálunk: A tavasz 17 pillanata.

Max Otto von Stirlitz a második világháború alatt a Szovjetunió ezredese, hírszerző-tisztje, a náci Németországban az SS kötelékéhez csatlakozó orosz kém, aki a Schutzstaffelben ezredesi rendfokozatig jut, azaz SS-Standartenführer lesz. Feladata információk begyűjtése és eljuttatása a szovjet vezetéshez a németek és a nyugati hatalmak közti esetleges tárgyalásokról.

Jellemzői: okos, higgadt, precíz, alapos, közben elegáns, markáns, karizmatikus és magas termetű. Dohányzik, kávézik, de azért kitűnő sportember, teniszező is, aki jól vezet autót, pontosan lő és kiváló emberismerő. Ő a szovjet James Bond.

Megismeri a náci Németország legfőbb vezetőit: Göbbelst, Göringet, Himmlert, Kaltenbrunnert, Schellenberget és Müllert, a GESTAPO vezetőjét. Jelentős eredményeket ér el bizonyos háborús katasztrófák elhárításában, így a német atombomba elkészülésének megakadályozásában, Krakkó elpusztításának elkerülésében és a nyugatiak illetve németek közti külön-alku elhárításában.

also_stirlitz.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://stirlithz.blog.hu/api/trackback/id/tr7716798232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törpénelem 2022.07.08. 18:05:59

A szovjet James Bond volt. Ravasz, okos, jó megjelenésű és férfias. Egy igazi Kelet-európai sztár-kém volt. Kisgyerekként élveztem a kalandjait. Akkoriban a mozik és a TV sem játszott pörgős hollywoodi akciófilmeket. Ez volt, de ezzel jól elvoltunk.
süti beállítások módosítása